Hej
Nytt år, nya möjligheter, nya osäkerheter och nya problem?! Personligen så är jag tudelad för 2025 och framtiden. Delvis nyfiken och inspirerad, delvis nervös och rådvill. Vart är vi på väg?! Här kommer en uppdatering från mig.
“…framför allt måste vi ha rådighet och mod att våga och vilja tänka annorlunda och nytt. Vi måste skapa förmåga att systematiskt arbeta för att ställa om arbetssätt, metoder, praktiker och teknik. Vi måste utveckla vår förmåga för att göra det vi aldrig gjort förut.” Carl Heath
Fyra individer/nyheter att uppmärksamma extra:
Rådighet för transformation - mitt anförande på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen - Carl Heath
Strategiskt berättande - Per Schlingman nya bok
Två nya, kurser:
Förra veckan presenterade jag tillsammans med Sveriges kommunikatörer två nya distanskurser 1) Upptäck, förstå och möt informationspåverkan och 2) Totalförsvar för kommunikatörer. Sedan tidigare genomför jag två fysiska kurser med Företagsuniversitetet 3) Skydd mot informationspåverkan - ett strategiskt helhetsgrepp och 4) Säkerhetshot och scenarioplanering.
Innehåll
Verktygslåda: Att möta informationspåverkan & omvärldsanalys
Hybrida hot och angrepp är varken snälla eller mjuka
Vad tar vi med oss från 2024
Informationsmiljön och kognitiv påverkan 2025
Informationsmiljön 2050?!
Vänligen
Anton
Verktygslåda: Att möta informationspåverkan & omvärldsanalys
Som ni vet så brukar jag ofta propagera för att det finns så mycket kunskap tillgängligt - men att vi inte använder oss av dess fulla potential. Min uppfattning att alldeles för få myndigheter och näringslivsaktörer använder, eller är ens medvetna om, ens en mindre andel, av alla de fantastiska verktyg som finns. För att bidra, i det lilla, till att öka medvetenhet och användning - vår förmåga så vill jag idag dela min uppdaterade verktygslåda. Oavsett om du har enskild firma, är GD på en beredskapsmyndighet eller CISO på ett medelstort företag så vet jag att det finns något för dig här.
Verktygslådan innehåller:
En översikt - informationsmiljön och de hot och risker som finns kopplat till informationspåverkan.
10 rekommendationer - så kan ni höja er förmåga.
Förslag på utbildningar, vägledningar, spel, nyhetsbrev, tjänster och tekniker.
…
Ladda ner, läs, använd, dela:
Hybrida hot och angrepp är varken snälla eller mjuka
“It is as old as conflict and warfare, but repackaged and empowered by changing security environment dynamics, new tools, concepts and technologies targeting vulnerabilities in several domains in an unprecedented manner. This new reality increases the outreach and effectiveness of today’s Hybrid Threats in achieving highly strategic and overarching objectives ...”(The landscape of Hybrid Threats: A conceptual mode-”, Hybrid COE, 2021)
I tider då många pratar om hybridhot så vill jag lyfta några perspektiv. Inledningsvis tycker jag inte att man ska tolka hybrid som ”mjukare/snällare” utan snarare att antagonisten använder en större verktygslåda och agerar mer asymmetriskt. Där användandet av militära (kinetiska) verkningsmedel kan ingå. Utmaningen är att se, förstå och agera i tid och rum.
Bild: “Hur hot kan röra sig inom spektrat av fred och kris”, Patrik Thunholm
Vidare så vill jag påstå att hybridhot och hybridangrepp sällan, även om det kan vara så, är sensationellt och dramatiskt här och nu. Underrättelse och annan subversive verksamhet pågår ofta långsamt över lång tid. Inte bara på valdagen. Utan små, små, nålstick/knuffar på demokratin över år. Exempelvis finansiellt stöd till ytterlighetsgrupperingar eller kriminella element osv. Men när det väl är sensationella angrepp (ex. Nordstream) så fastnar vi alla i fällan, och allt fokus riktas mot ett och samma håll. Genom hybrida hot och hybrida angrepp nyttjar antagonisten sårbarheter och möjligheter i vårt samhälle, decentralisering blir, helt eller delvis en svaghet, yttrandefrihet likaså osv. Hanteringen av hybrida hot och hybrida angrepp behöver helt annat tankesätt, förmåga, verktyg.
Bild: CORE_comprehensive_resilience_ecosystem.pdf
Läs, lyssna, använd:
ÖB Michael Claesson om misstänkta sabotagen i Östersjön: ”Det här är ett uppvaknande”
The landscape of Hybrid Threats: A conceptual mode-”, Hybrid COE,
Strategisk verktygslåda mot hybridhot. Ett ramverk för gemensam problemförståelse, FOI
Full article: Hybrid Threats and the Intelligence Community: Priming for a Volatile Age
EU-HYBNET – Empowering a Pan-European Network to Counter Hybrid Threats
Vad tar vi med oss från 2024
Ett super XX år
“The December 2024 edition of the monthly report found that the 10 leading chatbots collectively repeated false claims 40.33 percent of the time, offered a non-response 21.67 percent of the time, and a debunk 38 percent of the time. The 62 percent “fail” rate (percentage of responses containing false claims or offering a nonresponse) is a strong decline in performance from NewsGuard’s previous audit, which recorded a fail rate of 44.33 percent.” NewsGuard
I Omvärldsbevakning #35 lyfte jag 2024 som ett: Super (AI) valår! / Super (AI) desinformationsår! /Super (AI) cyberhot år!? / Super (AI) bedrägeri år! Hur blev det - jag det i stort så. Nej, allt gick inte åt *#¤(&, men utmaningarna, problemen och angreppen var det ingen brist på. Flera pågående krig i vårt närområde, omfattande naturkatastrofer och en orkan av vilseledande och felaktig information. Ett av årets nyord, AI Slop sammanfattar mycket av 2024. EEAS databas över identifierad pro-rysk informationspåverkan utökades med 1985 nya case, varav 245 cases har någon koppling till Sverige. Och i DFRLab’s Foreign Interference Attribution Tracker med fokus på utländsk informationspåverkan listas 77 rapporter som attribuerar Ryssland, Kina, Iran mfl. En, fortsatt pågående, påverkanskampanj värd att uppmärksamma, gång på gång, är Dubbelgångaren.
Informationsmiljöns betydelse för krigföringen idag, igår och imorgon
“Dagens krig påbörjas, genomföras och avslutas i informationsmiljön. Hur omvärlden uppfattar händelsen, konflikten eller kriget kommer i framtiden att bli viktigare än det fysiska kriget.” Johan Rodensjö, FHS
Sedan 2020 har Grundkurs Informationsmiljön, 7,5 hp, erbjudits på Försvarshögskolan, och det är en kurs jag varmt kan rekommendera. Under hösten publicerades en essäsamling där kursansvarige Johan Rodensjö har valt ut åtta essäer från elever som genomfört kursen, vid något tillfälle. Urvalet ska ha gjorts baserat på essäernas förmåga att vara heltäckande med bra exempel eller att erbjuda nya perspektiv och användningsområden.
Läs, använd:
December 2024 — AI Misinformation Monitor of Leading AI Chatbots - NewsGuard
EUvsDisinfo | Detecting, analysing, and raising awareness about disinformation - EUvsDisinfo
Informationsmiljöns betydelse för krigföringen idag, igår och imorgon En essäsamling, FHS
What is the Doppelganger operation? List of resources - EU DisinfoLab
Informationsmiljön och kognitiv påverkan 2025
Demokratiutveckling
I V-Dem “Democracy Report 2024” går det att läsa att:
Världens politiska landskap är idag nästan jämnt fördelat mellan 91 demokratier och 88 autokratier, men 71% av befolkningen, cirka 5,7 miljarder människor, lever i autokratier. Detta är en ökning från 48% för tio år sedan.
Yttrandefrihet och rena val är de mest försämrade demokratiska komponenterna, där yttrandefriheten förvärras i 35 länder.
Endast 29% av världens befolkning bor i liberala och valdemokratier. Israel har förlorat sin status som liberal demokrati.
Framåt visar 25 länder tecken på potentiell autokratisering, medan 9 länder kan bli framtida "ljusglimtar" för demokrati.
Bild: V-Dem
Vad tror våra ledare
Vilseledande och felaktig information är den största risken 2025. Världens ledare har sagt sitt. World Economic Forum publicerade i närtid ”The Global Risk Report 2025”.
I rapporten lyfts missinformation och desinformation fram som de mest kritiska kort- till medellånga riskerna, och det rankas som det främsta globala hotet fram till 2027.
Bild: Global Risks Report 2025 | World Economic Forum
Vad tror cybersäkerhetsexperterna
I rapporten “Foresight Cybersecurity Threats for 2030 - updated,” från mars 2024, lyfter ENISA fram förändringar i hotlandskapet. Trots att hot som "Supply Chain Compromise" och "Disinformation Campaigns" minskat något i betydelse, kvarstår de som stora risker. Hot kopplade till "Missbruk av AI" och "AI som stör cyberattacker" har ökat i sannolikhet, vilket speglar AI-teknikens snabba utveckling. Två framträdande nya trender är "Utnyttjande av opatchade system" och "Miljöstörningars påverkan på digital infrastruktur."
Bild: Foresight Cybersecurity Threats For 2030 - Update
Rapporten pekar även på det ökade inflytandet av icke-statliga aktörer och cybersäkerhetens roll i val. Datainsamlingen ökar, men det finns oro över begränsningar i beteendeprofilering och frågor om datakvalitet och ansvar. Beroendet av uppkopplade satelliter och fordon ökar, liksom energikonsumtionen av digital infrastruktur. Experterna efterlyser scenarier som undersöker teknikens påverkan på tillit, integritet och miljö, vilket pekar på en komplex framtid för cybersäkerhet
Läs, använd:
Informationsmiljön 2050?!
I FOI memo “Framtidens informationsmiljö och ickestatliga aktörer” presenteras fyra utforskande scenarier, för att belysa olika möjliga framtida utvecklingsvägar.
De fyra scenarierna är:
DigiSvea – Innovationsnavet: I detta scenario finns en hög nivå av statlig reglering och Sverige befinner sig i fred. Den statliga superappen DigiSvea dominerar, med ID-kontroll och begränsad anonymitet. Detta har lett till förbättrad mental och fysisk hälsa samt ökat engagemang i civilsamhället, medan antagonistiska aktörer har svårt att påverka digitalt.
En spricka i barrikaden: Här är Sverige i krig i närområdet och har en hög nivå av statlig reglering. Informationsmiljön är geografiskt begränsad för att skydda mot påverkan. Trots initial acceptans för regleringar börjar invånarnas tålamod tryta, och påverkansoperationer riktas mot särskilda grupper i samhället.
Polariserande digital anarki: I detta scenario råder låg statlig reglering och fred. Sverige har blivit en fristad för både antagonistiska och välvilliga icke-statliga aktörer som mobiliserar digitalt. Informationsmiljön är fragmenterad, med många nischade plattformar, vilket leder till att individer radikaliseras inom sina filterbubblor.
En digital front: Kriget på svenskt territorium präglas av cyber- och informationsdimensioner. Staten har lågt reglerat informationsmiljön men åtnjuter högt förtroende hos medborgarna. En frivillig informations- och cyberarmé stödjer försvaret, men den sårbara informationsmiljön är öppen för yttre påverkan och desinformation.
Läs, använd, utforska: